Audientin tuoteperheeseen kuuluva EVO-sarja sai loppukesästä uuden jäsenen. EVO 16 on valmistajan toistaiseksi tehokkain ja kattavin äänikorttiratkaisu, joka tarjoaa 24 sisääntuloa ja jopa 28 ulostuloväylää, jos kahdet itsenäisesti säädettävät kuulokeulostulotkin lasketaan mukaan.
Helppokäyttöisyys
suunnittelun keskiössä
EVO-sarja on tunnettu Smartgain-toiminnostaan ja EVO 16 tarjoaa kahdeksan automaattisesti säätyvää mikrofonisisääntuloa. Smartgain-toiminnon avulla laite säätää itse omat sisääntulotasonsa äänittävien äänekkyystasoa tunnustellen. Eli esimerkiksi rumpali, jolla ei ole aiempaa äänityskokemusta voi yksinkertaisesti vain kytkeä mikrofonit paikoilleen – ja autogainin aktivoituaan laite hoitaa itse vahvistustason säätämisen samalla kun rumpali antaa laitteelle noin parinkymmenen sekunnin ääninäytteen soitostaan.
Smartgain nopeuttaa huomattavasti sessioiden käynnistämistä verrattuna manuaaliseen säätämiseen, mittareiden tuijotteluun, uudelleensäätämiseen ja vielä kerran tarkistamiseen nähden, mutta luonnollisesti myös perinteinen manuaalinen tasonsäätö on mahdollista.
Etuasteet ovat vieläpä digitaaliohjatut eli halutut asetukset saa tallennettua laitteen muistiin. Tämä on kaivattu ominaisuus esimerkiksi projektien venyessä ja myös vaikkapa PA-kaiuttimen mittakäyttöä ajatellen, jolloin käyttäjä voi kalibroida mittaohjelman näyttämään todenmukaisia SPL-lukemia vakiomikkiä ja etuasteen vakioitua gain-asetusta käytettäessä.
Kattavat liitännät
molempiin suuntiin
Analogisisääntulot ovat XLR-combo-mallia ja kaksi ensimmäistä on varustettu HiZ-DI-ominaisuudella esimerkiksi sähkökitaraa- tai bassoa ajatellen. Mukana on ns. Loopback-äänitysmahdollisuus, jolla vaikkapa podcast-äänittäjät voivat tallentaa etäyhteyden päässä olevat vieraansa omille raidoilleen ilman sen kummempaa kikkailua. Omien mikkisisääntulojen lisäksi laite on laajennettavissa kahden kahdeksankanavaisen ADAT-sisääntuloväylän avulla 24-sisääntuloa tarjoavaksi studion sydämeksi.
Ulostulopuolella tarjolla on kahdeksan analogista ulostuloa, kaksi ADAT-ulostuloa ja jo aiemmin mainitut kaksi itsenäistä kuulokeliitäntää. Kellotusta varten on myös Word Clock-liitäntä ja yhteys tietokoneen kanssa hoituu USB-C-liitännästä.
Mittarointi
kunnossa
EVO 16 on suunniteltu helppokäyttöiseksi myös muilta osin. Laitteessa on keskitetty näyttö ja laitetta hallitaan periaatteessa yhden enkooderin avulla ilman menuviidakkoa. Näyttö tarjoaa selkeän näkymän myös i/o-mittarointiin kaikkien kanavien osalta.
Vaihtoehtoisesti laitetta voi säätää myös tietokoneella EVO-hallintaohjelmasta, jonka avulla on myös helppoa tehdä neljä erilaista monitorimiksausta soittajille. Kaikki parametrit voi tallentaa sessiokohtaisesti muistiin, josta ne voi ladata uudelleen käyttöön session jatkuessa. Käytetty DAW-tai toisto-ohjelma määrää näytteenottotaajuden automaattisesti.
Ohjelmoitava F-funktionäppäin on määriteltävissä vaikkapa A/B-kuuntelun vaihtokytkimeksi tai talkback-puheyhteyden käyttöön. Oma erikoisuutensa on se, että talkback-mikrofonina voi käyttää EVO 16:n omien liitäntöjen vaihtoehtona vaikkapa äänitysläppärin sisäistä mikrofonia tai siihen kytkettyä ulkoista USB-mikkiä, mikä on näppärä tapa säästää interfacen sisääntuloja varsinaiseen äänittämiseen.
Hyvä ja halpa
samassa paketissa
Äänenlaadusta ei ole tingitty. Mikkietuasteiden maksimivahvistus on 58 desibeliä ja sisäistä kohinaa mittaava EIN-arvo kiitettävästi -127,5 dBu. Taajuusvaste pysyy suorana +/- 0,5 desibelin tarkkuudella 10 Hz ja 40 kHz:n kaistalla. AD-muuntimen dynamiikka-alueeksi ilmoitetaan 121 dB(A) ja DA-puolella 112,5 dB(A). Maksimiresoluutio on 24 bittiä ja korkein näytteenottotaajuus on 96 kHz.
Nämä suoritusarvot ovat luokkansa parhaimmistoa ja kestävät vertailun kalliimpiinkin laitteisiin. EVO 16:n hinta on nimittäin sieltä edullisimmasta päästä: verollinen suositushinta on 503 euroa sis. alv. 24%.
EVO 16 on rakennettu jämerään metallikoteloon, joka sopii käytettäväksi pöydällä sellaisenaan. Lisävarusteena maksutta saatavien kiinnikkeiden kanssa yhden unitin kokoinen laite sujahtaa laiteräkkiin. Audient tarjoaa ajurituen MacOS ja Windows-alustoille, mutta sitä on mahdollista käyttää myös standalone-tyyppisesti esimerkiksi AD/DA-muuntimena tai mikrofonietuvahvistimena, sillä EVO 16 muistaa siihen viimeksi tallennetut asetukset myös ilman tietokoneyhteyttä.
Audient suhtautuu tuotetukeen kunnianhimoisesti ja niinpä EVO 16 on jo saanut ensimmäisen firmware-päivityksen. Tämä on helppo tehdä EVO-kontrollisoftan kautta joko nettiyhteyden tai USB-tikulle tallennetun tiedoston avulla.
Lisätietoja:
https://evo.audio/products/audio-interfaces/evo-16/