Shure PSM300 on ääniteknikkojen keskuudessa usein mainittu edullisimpana ammattikäyttöön sopivana langattomana IEM-järjestelmänä. Ihan halpa sekään ei ole, mutta järjestelmän hinta vertautuu melko hyvin yhden laadukkaan aktiivikaiuttimen hintaan. Vaan mistä tarkemmin on kyse?
Korvamonitoroinnin ABC
Korvamonitorointi eli In-Ear Monitoring on nykyaikainen tapa toteuttaa musiikkiesityksissä tarvittava kuuntelu kaikille sitä tarvitseville esiintyjille. IEM-käyttö yleistyy jatkuvasti, sillä siinä on muutamia tärkeitä etuja perinteiseen kulmamonitoreihin perustuvaan monitorointiin nähden.
- Korvamonitorointi mahdollistaa jokaiselle personoidun miksauksen.
- Korvamonitorien käyttö vähentää kierron (feedback) todennäköisyyttä liki olemattomiin.
- Korvanapit vaimentavat ulkoista melua noin 37 desibeliä eli oikein käytettynä ne suojaavat esiintyjien kuuloa.
- Korvamonitorointi ei aiheuta lavalta yleisöön (tai äänitykseen/nettistriimiin/tv-lähetykseen) välittyvää meteliä eli niin kutsuttu saliäänisoundi saadaan miksattua paremmaksi.
- Perinteiset kaiutinlaatikot eli kulmamonitorit johtoineen vievät tilaa lavalta ja näkyvät videokuvassa, mikä ei ole aina toivottua.
- Korvamonitoriin voidaan välittää musiikin lisäksi myös ohjaajan viesti, aloitusääni tai taustaklikki yleisön huomaamatta.
Kaksi PSM300-variaatiota
PSM300-järjestelmä on jaettavissa karkeasti kahteen vaihtoehtoon: perusmalliin ja pro tai premium-lisänimellä kulkevaan versioon. Molemmissa on tismalleen sama puolen räkkiunitin levyinen lähetin (mallityyppi P3T), jonka voi sijoittaa räkkiin mukana tulevilla räkkiraudoilla tai kuljettaa sellaisenaan.
Erot löytyvät vastaanotinpuolelta. Perusmallin vastaanotin (P3R) on muovikuorinen ja tarjoaa yksinkertaisen ledinäytön. Pro-versiossa (P3RA) vastaanotin on rakennettu kestävämpiin metallikuoriin, laitteessa on monipuolisemmin informaatiota (esim. RF- ja audiotaso, patteristatus) tarjoava LCD-näyttö ja myös lisäksi vastaanotinkohtainen limitteri.
Useita settivaihtoehtoja
Laitteet voi ostaa irtolaitteina tai valmiina setteinä, joita onkin sitten monilukuisempi määrä. Ensinnäkin perus- ja pro-versioita on saatavissa kuudessa eri taajuusikkunassa. Tämä tarkoittaa radiotaajuuusaluetta, jolle lähettimen ja vastaanottimen voi virittää. Jos bändin käytössä on sekä langattomia mikrofoneja että korvamonitoreita, on viisasta hajauttaa laitteita eri taajuusikkunoihin. Tästä tärkeästä asiasta kannattaa kysyä lisää asiantuntevilta tahoilta, kuten osaavilta jälleenmyyjiltä.
Tämän lisäksi settejä on tarjolla ilman nappikuulokkeita ja sitten Shuren SE215-nappien kera. SE215-kuulokenappi on peruskäyttöön mainiosti sopiva malli ja setin yhteydessä napit saa varsin edulliseen hintaan. Lisäksi settejä on tarjolla tuplavastaanottimella eli paketissa on yhden vastaanottimen sijasta kaksi taskuvastaanotinta. Myös näissä bundlepaketin hinta on usein yksittäiskomponentteja edullisempi.
Montako kanavaa?
PSM300-sarja on stereojärjestelmä eli yksi lähetin voi lähettää kahta kanavaa yhtä aikaa (vasen ja oikea). Mikäli stereokuva ei ole bändille tärkeä, näillä kahdella kanavalla voidaan lähettää myös täysin erilaisia miksauksia.
Esimerkiksi ykköskanavalle ajetaan vaikkapa aux 1-ulostulosta laulusolistin kaipaama summa ja kakkoskanavalle sitten aux 2-lähdöstä muun orkesterin kaipaama miksaus. Tätä kutsutaan termillä MixMode.
Jos miksauksia tarvitaan useampia, tarvitaan myös vastaavasti useampia aux-ulostuloja mikseristä ja useampia lähettimiä. Vastaanottimia voi olla käytännössä rajattomasti ilman signaalin heikentymistä, ihan kuten vaikkapa autoradioita kuuntelemassa jonkin radiokanavan lähetystä.
Montako lähetintä yhtäaikaa?
PSM300-sarjalla saa maksimissaan jopa 15 yhtäaikaista eri stereokuuntelua saman taajuusikkunan puitteissa. Tähän vaikuttaa luonnollisesti mahdollinen muu laitteiden toiminta-alueelle osuva radioliikenne, kuten vaikkapa muut langattomat mikrofonit ja yhtenä suurimpana muuttujana paikalliset digi-TV kanavat.
TV-kanavapaikat vaihtelevat riippuen sijainnista, joten hyvä rutiini on skannata toimivat vapaat taajuudet aina uudessa käyttökohteessa. Shuren kaikissa langattomissa on helppo käytettävien taajuuksien automaattinen skannaus. Lisäksi ilmainen Shure Wireless Workbech on loistava ilmainen koordinointiohjelmisto taajuussuunnittelua varten, silloin kun on tarve suuremmille langattomille kokonaisuuksille.
Suomeen on saatavilla kaikkiaan kuutta eri PSM300:n toimintakaistaa. Runsaita kuuntelumääriä tarvittaessa PSM300 kokonaisuuden laitteet voidaan hankkia kahdesta tai useammasta eri toimintakaistasta, jolloin lähetyskanavat jakautuvat suuremmalle alueelle ja väistelynvaraakin jää paremmin käyttöön.
IEM-monitoroinnin haasteet
Yllä tuli lueteltua IEM-monitoroinnin lukuisat edut, mutta toimiva korvamonitorointi vaatii myös ennakkosuunnittelua ja vaivannäköä. Lähtökohtana on hyvä muistaa se, että korvamonitoreihin voidaan ajaa vain sellaista signaalia, joka tavalla tai toisella pääsee mikseriin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityiskohtien kuuleminen vaatii usein kaikkien instrumenttien mikittämisen, vaikka se ei pienessä keikkapaikassa olisikaan yleisön kannalta välttämätöntä.
Kuten kulmamonitorienkin kanssa, myös korvanappikuuntelussa asiaa kannattaa lähestyä siten, että kunkin kuulijan kuunteluun nostetaan ennen kaikkea sitä, mitä juuri hän tarvitsee onnistuneeseen suoritukseen. ”Mulle paljon kaikkea ja itseäni vielä enemmän” ei useinkaan johda toivottuun lopputulokseen, vaan mennään helposti enemmän kaaoksen puolelle.
Esimerkiksi laulumikit poimivat kyllä takana soivia rumpuja ja kenties kitaraakin melko tehokkaasti vaikkapa rockabillybändin tarpeisiin, mutta jos jokaisen rummun yksittäinen soundi halutaan hioa modernin ja erittelevän soundinäkemyksen mukaiseen kuntoon, tulisi jokainen rumpu mikittää ja miksata erikseen. Tarvitaan siis kylliksi mikkejä ja mielellään monipuolinen digitaalimikseri, jotta asetukset saa talteen, eikä soundia tarvitse alkaa joka treeneissä tai keikalla rakentaa tyhjästä uudelleen.
Varaa aikaa säätämiseen
Varmin tapa epäonnistua korvamonitoroinnissa on ottaa laite kylmiltään keikalle ja tehdä säätö kiireessä ja hutiloiden. Parempi tapa on varata asiaan hieman aikaa: jo pelkästään laulaminen ”korvat suljettuna” tuntuu aluksi hassulta ja vaatii totuttelua. Mutta itseään kuullen vire ja ajallinen tarkkuus ovat varmasti kunnossa. Tietysti myös halutun miksauksen löytämiseen kannattaa nähdä vaivaa.
Myös laitteet itsessään vaativat huomioimista. Hyvällä tuurilla paketista nostettu setti voi toimia sellaisenaan, mutta voihan olla, että samalla taajuudella lauletaan naapurikapakassa karaokea – kannattaa siis opetella vaihtamaan taajuuksia tarpeen niin vaatiessa. Kiireessä ja paineen alla homma on tympeää.
Paristojen on myös syytä olla kunnossa keikan alussa – uudella paristosetillä pärjää noin seitsemän tuntia eli tyypillisesti yhden illan soundcheckeineen. Varaparistot (tai akut) ja varanappikuulokkeet ovat osa ammattilaisen keikkavarustusta.
Nappikuulokkeiden istuvuus on tärkeää
Nappikuulokkeiden merkitys kuuntelulle on asia, jota ei voi ylikorostaa. Hyvät korvanapit istuvat (ja pysyvät) mukavasti päässä, vaimentavat ulkoisia ääniä halutulla tavalla ja kuulostavat hyviltä kaikissa tilanteissa. Oli nappien valmistaja kuka tahansa, on nappien istuvuus erittäin kriittistä niin mukavuuden kuin soundinkin kannalta.
Tyypillisesti nappikuulokkeessa on sisällä millimetrikokoluokkaa oleva pieni kaiutin, joka ei kykene liikuttamaan isoja ilmamassoja. Korvanapin on suljettava korvakäytävä tiiviisti, jotta pienen elementin bassotoisto toimii. Sama koskee myös useammalla kaiutinelementillä toteutettuja kalliimpia versioita.
Käytä aikaa sopivien sovitteiden löytämiseksi ja muista, että vasen ja oikea korva eivät välttämättä ole kooltaan identtiset. Etenkin laulaessa korvakäytävä itsessään liikkuu leuan liikkeiden myötä ja huonosti istuva korvanappi tuntuu ”vuotavan”. Shure tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia korvasovitteita, mutta myös korviin yksilöllisesti valettujen sovitteiden käyttö on mahdollista. Näitä tarjoaa muun muassa asiaan erikoistunut helsinkiläinen Uusikuulo Oy.
Usein nähtyä ”yhden korvan” -taktiikkaa emme suosittele käyttämään. Useimmiten sen seurauksena kuuntelutaso nousee reilusti siihen ainoaan käytössä olevaan nappiin, jotta saadan yhtä voimakas äänentason tunne, jonka lavametelikin muodostaa. Tämän myötä voi ajan kanssa muodostua kuulovaurio, samalla tavalla kuin jo valmiiksi kovassa lavametelissä käytettävien kulmamonitorien kanssa.
Luotettavuutta sopivaan hintaan
Shure PSM300 on hintaluokassaan luotettavasti toimiva ja laadukas korvamonitorijärjestelmä. PSM300 on helppo ottaa käyttöön ja käyttää keikkatilanteessa. Jos tarvitset luotettavaa ja joustavaa korvamonitorijärjestelmää, Shure PSM300 on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Ja mikä parasta sitä on heti hyvin saatavilla!