Tascam tekee paluun digitaalimikserimarkkinoille uudella Sonicview-mikserisarjallaan. Sen kaksi mallia yhdessä ulkoisen stagebox-ratkaisun kanssa iskevät esimerkiksi pienten livekeikkojen, projektistudioiden, kevyen broadcast-käytön, kirkkojen ja koulukeikkojen markkinarakoon.
Sonicview 16 sisältää nimensä mukaisen määrän mikrofonisisääntuloja. Mikseri on rakennettu 19” räkkileveyteen ja siinä on kaksi kosketusnäyttöä. Isompi Sonicview 24 puolestaan tarjoaa 24 mikrofonisisääntuloa ja kolme kosketusnäyttöä. Lisäksi molemmissa miksereissä on oma erillinen nimi- ja symbolinäyttönsä liukujen yläpuolella, joten merkkausteippirullan ja tussin voi jättää reppuun.
Osa sisääntuloista on tarjolla XLR-liitännän lisäksi vaihtoehtoisesti myös balansoituna 6,3 millin jakkimuodossa. Lisäksi kahdessa kanavassa on analoginen insert-piste vaikkapa vintage-putkikompressorin kytkemiseksi osaksi signaalia. Talkback-mikkiä varten miksereissä on myös oma erillinen liitäntänsä ja kaksi stereosisääntuloa on toteutettu RCA-liittimin.
Miksauslatenssi minimissään
Miksereissä on 32-bittinen AD/DA-muunnos ja sisäinen 54-bittinen floatinig point -prosessointi, joka tarjoaa miksaukseen 44 sisääntulokanavaa ja 24 ulostulokanavaa eli LR-masterin lisäksi 22 tarpeen mukaan säädettävää subgroup/aux/matrix-lähtöä. Operointi tapahtuu 96 kHz:n näytteenottotaajuudella.
Tascamin mukaan miksereihin kehitetty uusi FPGA-pohjainen mix engine on perinteisiin CPU/DSP-ratkaisuihin nähden erittäin suorituskykyinen ja tarjoaa vain 0,51 millisekunnin latenssin mikserin mikkisisääntulosta sen analogiulostuloon. Äänen kulkuaikana tämä vastaa vain noin 17 sentin matkaa eli monitoroinnin tarkkuus ei jää ainakaan mikserin suorituskyvystä kiinni!
Kummassakin mikserimallissa on 16 XLR-analogiulostuloa, erillinen monitoriulostulo ja sisäänrakennettuna 32×32-kanavainen USB-väylä äänityksiä tai virtuaalista soundcheckiä varten. Lisäksi käyttöpinnan oma erillinen USB-C-portti ja SD-korttipaikka tarjoavat mahdollisuuden stereoäänityksiin tai valmiiden wav/mp3-tiedostojen soittamiseen. Kännykän lataaminenkin tarvittaessa onnistuu USB-portin virtasyötön puolesta.
AES67-yhteensopiva Dante-väylä vakiona
Tärkeä vakio-ominaisuus on 64×64-kanavainen Dante-väylä, johon voi kytkeä kaveriksi esimerkiksi miksereiden lanseeraamisen yhteydessä julkaistun Tascam SB-16D -stageboksin (tai useammankin), jossa on 16 kanavaa sisään- ja ulostuloja. Toki muutkin Dante-väyläiset äänilähteet toimivat. Vastaavasti SB-16D voi toimia itsenäisenä Dante-liitäntäyksikkönä muiden laitteiden kanssa. Lavarasian asetuksia voi säätä myös ilman äänipöytää
Stageboksin sisääntulot on toteutettu samalla HDIA-etuasteella kuin mikserissäkin, ja speksit taajuusvasteesta säröarvoihin kestävät hyvin vertailun kilpailijoihin. Maksimisisääntulotaso on peräti +32 dBu eli miltei 10 desibeliä enemmän kuin tyypillisissä digimiksereissä. Ja kun AD-muunnos tapahtuu 32-bittisesti, niin headroomia riittää rajuimpienkin transienttien säröttömään käsittelyyn.
Sisäänrakennettu Dante-väylä on kaksiporttinen eli tarjoaa tarvittaessa redundantin yhteyden. Tascam tukee Dante Domain Manager -hallintaprotokollaa sekä AES67 ja SMPTE 2110 -standardeja, ollen täten yhteistyökykyinen myös Ravenna, Livewire ja Q-LAN-formaattien kanssa.
Mystinen VST3-maustehylly
Kanavakohtainen prosessointi täyttää kaikki perusvaatimukset: tarjolla on input delay, phase, digital trim, HPF, Gate/expander/de-esser, nelialueinen parametrinen eq, kompressori/ducker side chain- ja filtteriominaisuuksilla ja niin edelleen. Kaikille ulostuloille on tarjolla 31-alueinen graafinen eq, 4-alueinen parametrinen eq, RTA-näyttö, kompressori ja viive.
Maustepuolella mikserin julkaisuvaiheessa on tarjolla neljä erillisprosessoria esimerkiksi kaiuille, mutta koska tästä prosessoinnista vastaa erillinen 64-bittinen ARM-prosessori ja efektit perustuvat VST3-formaattiin, lupailee Tascam mahdollisuutta laajentaa efektikirjastoa ulkopuolisilla plugin-ohjelmilla. Tätä kirjoitettaessa Tascam ei ole avannut asiaa sen laajemmin, mutta odotamme lisätietoja mielenkiinnolla.
Liitäntöjä ja laajennettavuutta
Ulkoista kelloa varten tarjolla on Word clock sisään- ja ulostulo, kuulokeulostuloja on kaksi eri kokoista (3,5 mm ja 6,3 mm), kaiun tap-kontrollin saa halutessaan jopa jalkakytkimen ohjattavaksi. Luonnollisesti myös iPad-ohjaus onnistuu mikserin Ethernet-porttia ja ulkoista wifi-reititintä hyödyntäen.
D25-liitttimellä toteutettu GPIO-portti tarjoaa 8 kanavaa i/o:ta lisäohjailuun. Mikserissä on myös kaksi laajennuskorttipaikkaa. Näihin Tascamilla löytyy tällä hetkellä lisää analogi-, MADI-, Dante- tai AES/EBU-muotoista signaalia tarjoavat kortit.
Eksoottisempi 32-kanavainen SD-muistikortille punch in/out -kykyisesti tallentava laajennuskorttivaihtoehto muuttaa mikserin tarvittaessa standalone-tallentimeksi tai -toistimeksi. Mielenkiintoinen vaihtoehto esimerkiksi taustanauhakäyttöä tai varmuustallennuksia ajatellen!
Selkeä käyttöliittymä
Tascam käyttää miksereissä 100 millimetrin motorisoituja liukuja, joiden vaihtaminen on tarvittaessa helppoa. Painikkeiden ja näyttöjen suunnittelu on tehty kirkasta auringonvaloa huomioiden. Värikoodaus auttaa navigoinnissa ja käyttäjälle on tarjolla peräti 18 User Key -painiketta, joiden taakse voi ohjelmoida kaivattuja asioita kahdeksan Layer-painikkeen rinnalle. Sends on Fader -toiminnolle on myös oma painikkeensa.
Varsinainen äänen prosessointi ja käyttöpinta ovat isojen miksereiden tapaan täysin erilliset järjestelmät (toki yhteisen ulkokuoren sisällä), joten ääni kulkee mikseristä läpi silloinkin jos itse käyttöpinta sattuisi vaatimaan uudelleenkäynnistyksen.
Hinnat ja saatavuus
Tascam on luvannut Sonicview-miksereiden toimitusten alkavan huhtikuussa. Miksereiden tarkempi hinnoittelu täsmentyy tuolloin, mutta alustavasti Sonicview 16 sijoittuu suositushinnaltaan noin 4400 euron luokkaan, isomman version ollessa noin 5300 euron hintainen. SB-16D stagebox kustantaa noin 2500 euroa ja lisäkortit puolestaan noin 800 euroa. Hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa.
Lisätietoja:
Lisätietoja