AuviTran julkaisi ISE-messuilla ensimmäisen AVB-Milan -sertifioidun tuotteen formaattimuunnostuoteperheeseensä. AxC-AVB on valmistajan Audio ToolBox-sarjaan kuuluva verkkokortti, joka toimii valmistajan AVBx3 ja AVBx7 – räkkilaitteissa. Kortti mahdollistaa AVB-audioliikenteen muuntamisen korkealaatuisesti muihin audioformaatteihin – ja päinvastoin.
AxC-AVB tukee sisään- ja ulostuloissa 32 audiokanavaa 48 kHz näytteenottotaajuudella tai 16 kanavaa korkeammalla resoluutiolla. Bittiresoluution osalta tuetaan kaikkia AVB:n formaatteja 8-32 bitin väliltä. AuviTranin tuotteet on suunniteltu Ranskassa ja valmistettu EU:ssa.
AVB (Audio Video Bridging) on Ethernet-verkkoihin pohjautuva avoin verkkoratkaisu, jota on kehitetty aikakriittisten audio- ja kuvasignaalien siirtoa varten. AVB kilpailee avoimella hierarkiallaan Audinaten omistaman, laitevalmistajille maksullisen, Dante-protokollan kanssa. Vaihtoehtoa on kaivattu kipeästi muun muassa komponenttipulan vuoksi, joka on voimakkaasti rajoittanut Dante-piireihin pohjautuvien tuotteiden saatavuutta.
Avoin standardi on toisaalta ollut myös haaste, joka varsinkin AVB:n alkuvaiheessa on aiheuttanut ongelmia. Eri valmistajien AVB-laitteitteet eivät välttämättä ole olleet täysin yhteensopivia keskenään. Tätä tilannetta korjaamaan syntyi AVB Milan.
Milanin taustalla audioalan jätit
Milan on AVB:n alastandardi, jota on kehitetty reaaliaikaisen median tarpeisiin. Milanin kehittämisessä ovat mukana AuviTranin ohella muun muassa Avid, Adamson, Biamp, Cisco, d&b Audiotechnik, DiGiCo, L’Acoustics, Meyer Sound, Presonus ja RCF.
AVB Milan -sertifiointi takaa sen, että AVB-verkotus on yhteensopiva myös eri valmistajien laitteiden kesken. Tämä on tärkeä edistysaskel AVB:n laajemman ja luotettavamman käytön kannalta. AuviTran AxC-AVB Milan-sertifioinnin myötä AuviTran on alan ensimmäinen AVB Milan yhteensopiva audiomuunninvalmistaja.
Kortit lähes kaikkiin formaatteihin
AVBx7 ja AVBx3 -räkkimuuntimet mahdollistavan nimensä mukaisen määrän (7 tai 3) eri formaattien liitäntäkortteja. Räkkimuuntimia on tarjolla niin kiinteään asennukseen sopivana installaatioversiona kuin myös stagebox-mallisena liikkuvaan käyttöön. Merkittävin ero näissä on virtamodulin sijoitus suhteessa korttipaikkoihin. Asennusversiossa kaikki liitännät sijaitsevat laitteen takapaneelissa, kun taas keikkamallissa virtalähde on sijoitettu laitteen taakse ja kaikki korttipaikat laitteen etupaneeliin.
AuviTran ToolBox tarjoaa AVB:n lisäksi laajan valikoiman myös muita kortteja. Digitalisten audioformaattien; MADI, Dante, EtherSound, CobraNet, ADAT ja AES3 lisäksi tarjolla on perinteiset linjatasoiset balansoidut audiokortit. Usein formaattimuunnoksissa tarvitaan myös mahdollisuus pitää eri formaatit omissa itsenäisissä tahdistuskelloissaan ja tätä varten voidaan lisätä ToolBoxiin AxC-SRC sample-rate-converter -kortti.
AVBx7 sisältää 448×448 kanavaisen matriisin 48kHz taajuudella ja vastaavasti AVBx3 matriisi on 192×192 kanavaa. Korkeammilla näytteenottotaajuuksilla matriisimäärä puolittuu. 7-paikkaisessa rungossa on mukana tuplavirtalähde, kun taas 3-paikkaiseen runkoon varavirtalähde voidaan lisätä ulkoisena erillispowerina.
AxC-DANTE
AxC-DANTE tarjoaa 64×64 @ 48Khz tai 32×32 @ 96kHz Dante-kanavaa. Kortissa on sisäänrakennettu 4-porttinen gigabit-verkkokytkin. Kaksi liitännöistä on robusteja Ethercon liitäntöjä ja kaksi tavallista RJ45 liitintä. Verkko voidaan määritellä toimimaan Switched-tilassa, jolloin kaikki verkkoliitännät tarjoavat ohjauksen ja primääri Dante-verkon tai redundanttina, jolloin Primääri- ja Secondary Dante-verkkoihin on kumpaakin tarjolla yksi Ethercon ja yksi rinnakkainen RJ45-liitäntä. RJ45-liittimien kautta päästään käsiksi myös AudioToolboksin ohjaukseen.
AxC-AVB
AxC-AVB tarjoaa 64×64 @ 48Khz tai 32×32 @ 96kHz Milan sertifioitua AVB-kanavaa. Ethercon liitäntä AVB-verkolle ja RJ45-liitäntä järjestelmän ohjausta varten.
AxC-CN32IO
AxC-CN32IO tarjoaa nykyisellään jo hieman harvinaisempaan CobraNet audioverkkoon 16×16 kanavaa 48kHz taajuudella.
AxC-ES100
AxC-ES100 on myöskin nykyisellään harvinaisempaan Ethersound-audioformaattiin yhteensopiva. Kortti tarjoaa 64×64 kanavaa 48kHz taajuudella. Kahden Ethercon liitännän lisäksi kolmannesta verkkoportista on tarjolla ASIO-väyläinen 64×64-kanavainen audioliityntä. Sarjaportti kykenee kommunikoimaan suoraan Yamahan HA-remote väylän kanssa.
AxC-SWD5G
AxC-SWD5G -kortti on käytännössä kaksi 5-porttista tai yksi 10-porttinen kytkin suoraan AudioToolboksiin yhteensopivana. Kahdeksan yhden Gigabitin RJ45-liitäntää sekä kaksi yhden Gigabitin SFP modulipaikkaa mahdollistavat laajat liitäntämahdollisuudet. AxC-SWD5G avulla voit rakentaa AudioToolboksin yhteyteen vaikkapa erillisen Dante-verkon ja ohjausverkon ilman ulkopuolista kytkintä. VLAN-toiminnot ja normaalit verkkoprotokollamääritykset ovat luonnollisesti mahdollisia tässä korttimallin kytkimessä.
AxC-ADSP
Supertehokas AxC-ADSP -prosessorikortti tarjoaa itseasiassa kaksi eri toimintamahdollisuutta.
ASRC-tilassa kortti toimiii 128×128 -kanavaisena sample-rate-converterina. Tämän ansiosta kaksi eri kellosynkassa olevaa audioverkkoa voidaan yhdistää toisiinsa, siten että kumpikin voi jatkaa toimintaansa oman kellotuksensa mukaisesti. Tällainen tilanne on hyvin tavallinen esimerkiksi äänituotantoauton liittyessä livetapahtuman äänijärjestelmään. ASRC:n avulla voidaan myös tehdä muunnoksia eri kellotaajuuksista toisiinsa. 48kHz – 96kHz muunnos luonnollisesti puolittaa maksimi kanavamäärän.
DSP-tilassa kortti toimii 64 input x 64 output DSP-mikserinä, jolla tosiaankin voi tehdä 64 eri miksausta kuudestakymmenestäneljästä sisääntulokanavasta. DSP-ominaisuuksista kannattaa mainita ainakin 8-alueiset taajuuskorjaimet, dynamiikkaprosessoinnin sekä maksimissaan kanavakohtaisen 2,7 sekunnin viivästysmahdollisuuden audiosignaalille. DSP-mikseriä voidaan ohjata web-käyttöliittymän avulla ja se sisältää myös muistipaikat eri tilanteille.
AxC-MADI/SFP
AxC-MADI/SFP -kortti mahdollistaa 64×64 madikanavaa 48kHz näytteenottotaajuudella. Kumpainenkin 56- ja 64-kanavan MADI-standardi on luonnollisesti tuettu. MADI-liitäntöinä toimivat rinnakkaiset BNC-koaksiaaliliitännät sekä SFP-portin kautta optinen liitäntä. Näytteenottotaajuuden tuplaaminen puolittaa tutusti maksimikanavamäärän.
AxC-MADI
AxC-MADI on muutoin samanlainen kuin edellämainittu kortti, paitsi SFP-portin tilalla on kiinteä optinen LC-liitäntä.
AxC-DX8I
AxC-DX8I -kortti tarjoaa neljä stereo AES/EBU -sisääntuloa AudioToolboksiin. Kukin stereopari pitää sisällään erillisen SRC sample-rate konvertterin eri kellotaajuuksia silmälläpitäen. Sisäänmenot hyväksyvät kaikki yleisimmät näytteenottotaajuudet 44,1 – 96kHz välillä.
AxC-DX8O
AxC-DX8O -kortti tarjoaa neljä stereo AES/EBU -ulostuloa AudioToolboksista. Kortti tukee yleisimpiä näytteenottotaajuuksia 44,1 – 96kHz välillä.
AxC-DS32IO
AxC-DS32IO -kortti tarjoaa 16×16 -kanavaa AES/EBU liitäntöjä DB25-liitännöin. Kuten edellämainitut pienemmät AES/EBU-kortit, tämäkin tarjoaa SRC-toiminnon kaikissa sisääntuloissa ja toimii yleisimmillä näytteenottotaajuuksilla. DB25-liitännät noudattavat Yamaha-formaattia.
AxC-AT3210
AxC-AT3210 kortin avulla saat Optical TOSLINK -liitäntöjen kautta 16×16 kanavaa ADAT-yhteensopivaa audiokanavaa. Word clock -synkronisointi on mahdollista kullekin sisääntulolle erikseen. DB25-liitännät noudattavat Yamaha-formaattia.
AxC-AS16M
AxC-AS16M on varustettu kuudellatoista korkealaatuisella mikrofoni/linjasisäänmenolla. Runsas määrä liitäntöjä saadaan mahdutettua kortille DB25-liittimien avulla. DB25-liitännät noudattavat Yamaha-formaattia.
AxC-AS16o
AxC-AS16o tarjoaa 16-kanavaa korkealaatuista balansoitua linjatasoista ulostuloa. DB25-liitännät noudattavat Yamaha-formaattia.
AxC-AS16Mo
AxC-AS16Mo kortti on yhdistelmä kahdesta edellisestä analogikortista. Kahdeksan mikrofoni/linjasisäänmenoa ja kahdeksan linjatasoista ulostuloa liitetään Yamaha-formaattiin yhteensopivin DB25-liitännöin.
AxC-AE8IO
AxC-AE8IO -kortti on asennusystävällinen 4 sisään / 4 ulos -versio Euroblock-liitännöin. Korkealaatuiset analogiset sisäänmenot tarjoavat maksimissan 24dB vahvistuksen ja vahvistus on kanavakohtaisesti säädettävissä.
AxC-AX4M
AxC-AX4M -kortti on varustettu XLR-liitännöin ja tarjoaa neljä kanavaa korkealaatuisia mikrofoni/linjasisäänmenoja. Etuvahvistin tarjoaa maksimissaan 79dB vahvisuksen, joka riittää epäherkimmillekin mikrofoneille.
AxC-AX4I
AxC-AX4I -kortti on ulkoisesti samankaltainen edellämainitun kanssa, mutta pelkillä linjatasoisilla sisäänmenoilla.
AxC-AX4O
AxC-AX4O mahdollistaa neljä korkealaatuista balansoitua linjaulostuloa XLR-liitännöin.
AxC-GP16IO
AxC-GP16IO -kortti tuo AudioToolboksiin kahdeksan optoeroteltua GPIO-sisäänmenoa ja kahdeksan releulostuloa. Kortin avulla AudioToolboksin toimintoja voidaan ohjata erilaisilla kytkimillä tai ulkoililla laitteilla ja vastaavasti lähettää kärkitietoa ulkopuolisiin laitteisiin, tai vaikkapa rakentaa erilaisia merkkivalo-toimintoja.