Haastattelimme Göteborgin kaupunginteatterin Backa Teaterin valaistusmestaria ja videopäällikköä Christofer W Fogerbergiä infiLEDin uudesta videoseinästä, joka on tärkeässä roolissa Mattias Anderssonin uudessa näytelmässä Vi som fick leva om våra liv. Videoseinän toimitti Ruotsin Intersonic.

Miksi päädyitte ostamaan uuden LED-seinän?
Saamme usein hyvin mielikuvituksellisia toiveita, joiden toteuttamiseen meillä on melko vapaat kädet todellisuuden ja budjetin rajoissa. Halusimme digitaalisen pinnan, jolla pystyisimme näyttämään tekstiä osana esityksen kommunikaatiota. InfiLEDin -videoseinä on yksi osa työkalupakkiamme – niin sanottu lavastustaiteellinen instrumentti. Voimme rakentaa moduuleista pieniä tai suuria videoseinäalueita missä tahansa muodossa, mikä antaa meille suuren vapauden toteuttaa erilaisia taiteellisia ratkaisuja. Muutoin tarvitsisimme monta eri projektoria. Valitsimme infiLEDin videoseinän toiseksi korkeimmalla resoluutiolla, sillä pystymme jo sen avulla toteuttamaan kaikki ideamme. Kuva on erittäin homogeeninen ja näyttää fantastiselta. Viiden metrin etäisyydeltä ei pysty erottamaan kuvapikseleitä.

Näytelmän ensi-ilta on jo lähellä, kerro meille uudesta näytelmästä?
Dramatenin uuden/tulevan teatterijohtajan Mattias Anderssonin näytelmä Vi som fick leva om våra liv on Backa Teaterin ja Dramatenin yhteistyöprojekti. Näytelmää esitetään Göteborgissa vuoden vaihteeseen saakka, jonka jälkeen näytelmäryhmä ja lavasteet jatkavat esityksiä Tukholman Dramatenissa.

Kuinka käytätte videoseinää dramaturgisena työkaluna?
Seinä on hyvä esimerkki siitä, kuinka videoseinällä voi olla tärkeä rooli osana näytelmää. Tällä hetkellä käytämme videoseinää 50 senttimetriä korkeana ja 5,7 metriä leveänä tekstityksenä, jolla pystymme korostamaan tiettyjä sanoja ja nimiä näytelmän dramaturgisena elementtinä. Näytelmän aikana näytöllä esitellään eri kirjoittajia, naishahmoja, lyyrisiä sanoja sekä muutama muu yllätys.

Voitko antaa lisää esimerkkejä, miten pystytte hyödyntämään LED-seinää eri tuotannoissa?
Video- ja valaistussuunnittelijana voin videoseinän avulla tukea omalla panoksellani lavastustaiteen erilaisia luovia toteutusideoita. Ensinnäkin videoseinä voi toimia mukautuvana taustana, koska se voidaan ohjelmoida vaihtamaan eri kohtauksiin eri tausta. Näin ollen lavastamiseen kuluvaa aikaa pystytään minimoimaan ja tarjota parempi kokemus yleisölle. Videoseinällä voi myös olla aktiivisempi rooli draaman kerronnassa. Sen avulla voidaan esimerkiksi näyttää takaumia roolihahmon lapsuudesta, eli toisin sanoen tarjota yleisölle lisätietoja, jotka syventävät näytelmän tarinallista kokemusta. Videoseinän monipuolisuus tarjoaa uudenlaisia keinoja draamankerronnalle ja uusia tapoja kiehtoa yleisöä.

Mikä on mielestäsi infiLEDin suurin hyöty?
Suurin etu on seinän modulaarisuus. Seinä koostuu 50×50 senttimetrin yksiköistä, jotka voidaan käytännössä koota Lego-järjestelmän tavoin mihin tahansa muotoon. Se tekee siitä erittäin mukautuvan lavastustaiteellisen elementin. Voimme rakentaa mitä tahansa suuresta kokonaisesta seinästä joukkoon pienempiä näyttöjä ja löytää siten erilaisia ratkaisuja jokaiselle esitykselle.

Näetkö infiLEDissä muita hyötyjä?
Se on erittäin helppo käsitellä, sekä teknillisesti että käytännöllisesti. Edellinen videoseinämme oli painava ja tilaa vievä ja meitä piti olla aina kaksi miestä rakentamassa sitä. Tämä uusi seinä on helppo koota itse. Näytön suorittimen käsittely on myös paljon sujuvampaa ja käyttäjäystävällisempää. Seinä tarvitsee vain virtaa ja signaalikaapelin, jolloin se toimii periaatteessa kuin tavallinen näyttö. Varsinainen työ on kuin tavallisen näytön päälle kytkeminen, valitaan vaan sopiva formaatti ja resoluutio. Meillä on mediapalvelin, jossa tuotamme visuaalisen materiaalin. Suoritin muuttaa syöttötiedot signaaliksi, jonka ohjausseinä ymmärtää. Toinen etu LED-seinässä on se, että kun videoseinä on pois päältä, se on täysin pois päältä, toisin kuin projektori tai televisio.

Mitä mieltä yleisö on ollut videoseinästä?
Vierailijat ovat olleet selvästi positiivisesti vaikuttuneita. Yleisömme, joka koostuu lapsista ja nuorista eivät ehkä ole olleet yhtä vaikuttuneita kuin me aikuiset. He ovat tottuneet liikkuvaan mediaan.

Kuinka yhteistyö Intersonicin kanssa on sujunut?
Meillä on melko pitkä historia Intersonicin kanssa. Meillä on tiettyjä vaatimuksia tarvitsemillemme laitteille ja Intersonicin asiantuntijat auttavat löytämään oikean laiteratkaisun. Myös toimitukset ovat toimineet hyvin. Jos ongelmia on ollut, he ovat ratkaisseet nämä nopeasti ja sujuvasti. Meistä tuntuu, että saamme hyvää vastinetta rahoillemme.

Suosittelisitteko Intersonicia muille samassa tilanteessa oleville?
Ehdottomasti! Intersonic on yksi suurimmista toimijoista tällä alueella ainakin kevyemmällä laitepuolella, joten he tarjoavat laitteita parhaimmilta valmistajilta. Intersonicin asiantuntijat ovat erittäin ammattitaitoisia ja tuntevat hyvin esimerkiksi teatterien erityistarpeet.

Lopuksi, mikä on Backa Teater ja mistä teatterin nimi tulee?
Backa Teater on taiteellisesti riippumaton osa Göteborgin kaupunginteatteria ja yksi Ruotsin johtavista lasten- ja nuorten teattereista. Sijaitsemme remontoidussa työpajassa Hisingenin Lindholmenissa, Göteborgissa. Nimi on säilynyt samana siitä alkaen, kun teatteriryhmä oli vielä pieni kiertävä ryhmä. Itse nimi Backa Teater juontaa siitä, kun teatteriryhmä esiintyi muutaman kauden Backa Kulturhus nimisessä paikassa ja nimi jäi niin vahvasti ihmisten mieliin, että nimi Backa Teater päätettiin säilyttää siinäkin vaiheessa, kun teatteri sai omat tilat 1989.

Laitteen kuvaus:
INFILED DB SERIES 2.6MM INDOOR 1200 NITS 192X192 PIXELS