DPA:n puikkomallinen kondensaattorimikrofoni 2011 ja yleisinstrumenttimikrofoni 4099 ovat suosittuja rumpumikrofoneja keikkaolosuhteissa ja myös studiokäytössä. DPA on saanut käyttäjiltä runsaasti toiveita erityisesti bassorumpua varten suunnitellun mikrofonin lisäämisestä instrumenttimikrofonien valikoimiin ja nyt pyyntöön on vastattu.

Kestävä, mutta ei kuuma

DPA 4055 on suunniteltu kestämään merkittäviä äänenpaineita (yli 156 dB SPL) ja turbulenssia, joka bassorummun etukalvon aukon kohdalla vallitsee iskujen aikana. Mikrofonin epäsymmetrinen muotoilu mahdollistaa sen sijoittamisen rummun sisään pienestäkin etukalvon aukosta. Mikrofonin kapselia kelluttava rakenne pitää myös runkoäänet loitolla ilman erikoisständejä tai ulkoisia shockmount-ratkaisuja.

Itse kapseli on DPA:n muiden mikrofonien tapaan kondensaattorimallia, mutta ulostulotaso on suunniteltu alan standarditasolle (2mV/Pa), joten riskiä etuasteiden yliohjautumisesta ei kovemmankaan basarinpolkijan kohdalla ole. Vertailun vuoksi esimerkiksi Shure Beta 91a:n herkkyys on 3,8mV/Pa, eli tarvetta erityisten vaimennuspädien käyttöön ei pitäisi olla.

Uutuusmikrofonin suuntakuvion valintaa edelsi laaja testiperioidi, jossa parhaaksi vaihtoehdoksi valittiin avoin hertta (open cardioid). Perinteistä herttaa leveämpi suuntakuvio kuulosti yksinkertaisesti parhaalta testiäänityksissä ja se osoittautui myös epäherkäksi kierrolle livekäytössä erittäin suurillakin äänenpaineilla (yli 130 dB SPL). Voittajaa oli valitsemassa tehtaan tiimin lisäksi DPA:n ammattikäyttäjien raati, Masters Club. 4055 sai raadilta estottomat kehut – mikkiä pidettiin yleisesti parhaana työkaluna bassorummun mikittämiseen.

4055 säilyttää suuntakuvionsa hyvin taajuudesta riippumatta

DPA 4055-bassorumpumikrofonin taajuusvaste on tasainen jopa off-axis-kulmissa

Soundin muokkaaminen sallittua

Kuten DPA:n filosofiaan kuuluu, myös 4055 on taajuusvasteeltaan mahdollisimman värittymätön. Tämä tarjoaa hyvän lähtökohdan vintage-henkiseen bassorumpusoundiin esimerkiksi jazz-musiikissa. Käyttäjää ei ole sidottu mihinkään soundi-ihanteeseen tai musiikkigenreen, vaan DPA rohkaisee käyttämään mikserin taajuuskorjainta genren niin vaatiessa. 4055 kuulostaa hyvältä suoraan pakkauksesta käyttöön poimittuna, mutta sopivalla eq:lla väritettynä soundi on fantastinen!

Tyypillinen eq-käyrä Pop/Rock-genressä

Vintage-henkisempi soundi voi syntyä esimerkiksi tämän tyyppisellä taajuuskorjailulla

Oheiset kuvat ovat luonnollisesti vain esimerkkejä – kulloinen musiikkigenre, käytetty bassorumpu ja henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat tietenkin asiaan – ja siksi DPA ei halua tehdä karaktääripäätöksiä käyttäjän puolesta. 4055 antaa miksaajalle vapaat kädet muokata soundia ilman rajoituksia. Myös mikrofonin sijoittelulla saadaan tavanomaista enemmän soundivariaatiota aikaiseksi.

DPA:n uutuusmikrofoni on muodoltaan epäsymmetrinen, jonka ansiosta mikrofoni mahtuu bassorummun sisälle hyvinkin pienestä aukosta

Sopii myös yleiskäyttöön

Tasainen taajuusvaste, kontrolloitu off-axis-soundi ja massiivinen äänenpaineen kesto tekevät DPA 4055:stä mainion työkalun myös muuhun käyttöön. Tanskassa valmistettu mikrofoni on myös suunniteltu kestämään kiertuekäytön fyysiset vaatimukset.

Testivaiheessa mikrofonilla saatiin hyviä tuloksia aikaan muun muassa sähkökitaran ja -basson vahvistinmikityksissä ja puhaltimia äänittämällä. Ulkoista pop-filtteriä käytettäessä 4055 sopii myös ihmisäänen tallentamiseen, esimerkiksi broadcast-mikrofonina.

DPA 4055 veroton listahinta on 560€ ja mikrofoni on lupailtu saataville kesäkuun 2022 aikana. Ensimmäinen testikappale saapuu Intersonicille kesäkuun alkupuolella, jonka jälkeen mikrofonia annetaan mielellään testikäyttöön entistä parempaa soundia etsiville.

Tästä pääset valmistajan sivuille.

Miltä 4055 kuulostaa?

Alla neljä erilaista ääninäytettä, kustakin bassorumpu erikseen soolona ja myös koko setillä soitetut versiot.



Lisätietoja