Brittiläinen Cranborne Audio julistaa vakavalla naamalla kehittäneensä ensimmäisen uuden analogisen äänipiirin audioalalla 40 vuoteen. Täysin analogisesti toimiva ja säädettävä uniikki taajuuskorjain tarjoaa myös uuden innovatiivisen tavan useiden yksiköiden ohjausten linkittämiseen digitaalisesti.
Provosoiva väite liittyy uuteen Carnaby Harmonic EQ -taajuuskorjainmoduuliin, joka soveltaa taajuuskorjaukseen omaperäistä lähestymistapaa: sen kolme kaistaa on suunniteltu lisäämään syöttösignaaliin kasvava määrä harmonista saturaatiota perinteisen taajuusalueen vahvistamisen sijaan.
Taajuuskorjaimen vaimennuspuoli puolestaan vaimentaa perinteiseen tapaan haluttua perustaajuutta, mutta vahvistaa vaimennettavien taajuuksien harmonisia kerrannaisia. Lopputulos on uniikki ja suorastaan testaamaan kutsuva. Moduuli on suosittua 500-sarjaa eli ns. lunchbox-versio.
Svengaavan Lontoon värikkyyttä
Carnaby on saanut nimensä 1960-luvun svengaavan Lontoon ytimestä: Carnaby Streetistä, joka tarjosi värikylläistä loistoa koko läntiselle maailmalle muodin ja pop-musiikin muodossa. Nimi on osuva, sillä yhtä värikkäältä kuulostaa myös harmonisen taajuuskorjaimen toiminta. Sen ymmärtämiseksi on syytä käydä läpi laitteen tarjoamat säätimet.
Signaalitien molemmissa päissä on säätimet, jotka vaikuttavat signaalitasoon ja lopulta kokonaissaturaation määrään. Säätö tapahtuu 1 desibelin portain tarkasti napsahtavilla potikkamuotoisilla kytkimillä.
LED-valo moduulin yläosassa palaa vihreänä sisääntulotasoilla -20 ja +20 dBu, oranssinpunaisena (amber) +21 dBu:n kohdalla ja punaisena signaalin yliohjautuessa +24 dBu:n kohdalla. Sama LED muuttuu myös punaiseksi, jos laitteen ulostulotaso ylittää saman voimakkuustason.
Soundin muokkaamiseen on käytössä kolme varsinaista filtteriä, joista jokainen on säädettävissä ±10 dB skaalalla 0,5 dB:n askelin. Ylätaajuuksien hyllysäädin voidaan asettaa välille 5 ja 25 kHz, kun taas q-arvoltaan kiinteästi määritelty keskialueen kellotyyppinen korjain tarjoaa asetukset välillä 200 Hz ja 6,2 kHz. Bassokaistan hyllykorjaimen voi puolestaan sijoittaa välille 20 ja 420 Hz.
Myös jokaisessa taajuuskorjainkaistassa on oma ledinsä visuaaliseksi vinkiksi siitä, kuinka paljon harmonista saturaatiota käytetään. Filtterikohtaiset valot vaihtavat väriä toiminnan mukaan. Cranbornen mukaan 3% THD:n lisääminen saa filtteriledit syttymään ensimmäisen kerran ja ne kirkastuvat sitten valkoista kohti saturaation lisääntyessä.
Ei kirurginveitsi, vaan musikaalinen sivellin
Carnabyn filtterellä määritettään ennen kaikkea tietyn kaistan keskitaajuuden ympärille lisättävän saturaation eli harmonisten kerrannaisten määrää. Esimerkiksi +10 desibelin nosto 60 hertsin kohdalla nostaa perustaajuutta vain 3 desibeliä (tehon tuplaantuminen), mutta harmonisten vahvistumisen ansiosta kokonaisuus vastaa 10 desibelin vahvistusta.
Vaimennuksessa käy samaan tapaan eli kymmenen desibelin vaimennus pudottaa perustaajuuksia vain 3 desibeliä, mutta mukaan uitetaan silti lisää harmonisia kerrannaisia. Siis vaimentaessakin harmonioita syntyy lisää, ei vähemmän.
Näin ollen lopputulos kuulostaa oleellisesti erilaiselta kuin perinteisellä taajuuskorjaimella työstettynä. Tiettyihin asioihin kevyesti annosteltuna kenties jopa luonnollisemmalta kuin harmonisia kunnioittamaton perinteinen eq, sillä vaimennuksen lopputulos ei ole niin tyhjentävä, mutta ennen kaikkea Carnaby kuulostaa erilaiselta kuin mikään aiempi taajuuskorjain!
Cranborne Audio ei todellakaan ole pyrkinyt luomaan kirurgista työkalua vaikkapa 50 hertsin sähköverkon hurinan vaientamiseen, vaan ennemminkin musikaalinen leveä pensseli, jolla instrumenttiin tai instrumenttiryhmän taajuusalueeseen puututaan varsin omalaatuisen värikkäällä tavalla.
Analogipotikat digitaaliohjaimina
Cranborne Audio on toteuttanut Carnaby-moduuleihin uuden Optosync-teknologian, joka tulkitsee analogiset arvot digitaaliseen muotoon ja mahdollistaa yhden yksikön analogisten säätimien hallitsevan moduuliräkissä seuraavan yksikön parametreja. Stereoparin lisäksi näin voidaan muodostaa myös laajempia monikanavaisia kokonaisuuksia.
Optosync on aktivoitavissa etupaneelissa olevalla kytkimellä ja se toimii käyttäen kahden LED-valon paria. LED-valot välittävät digitaalisesti tietoa edellisen moduulin analogisista säädöistä muodostaen näin langattoman yhteyden ohjaustiedon välittämiseen kahden moduulin välillä.
Carnaby-moduuleissa on myös kalibrointimahdollisuus, joten moduulien yhdenmukainen käyttäytyminen voidaan tarkistaa aina tarvittaessa.
Legacy edition ehtii ensin
Cranborne Audio arvioi ensimmäisten Carnaby 500 -moduulien saapuvan myyntiin toukokuun aikana. Taajuuskorjaimen katuhinta sijoittunee noin 600 euron tienoille veroineen.
Huhtikuussa saadaan kuitenkin jo esimakua, kun Carnaby 500 Harmonic EQ – Legacy Edition erikoiserät saapuvat Suomeen. Kyseessä on teknisesti sama moduuli, mutta kuljetuslaatikkoon pakattu stereopari poikkeavalla Legacy-ulkomuodolla. Kyseistä versiota on tehty käsityönä Englannissa 125 yksilöä, joista neljä saadaan Suomeen. Stereosetin suositushinta on 1499 euroa.