Ensi vuonna sata vuotta täyttävä Shure tunnetaan erityisesti klassikkomikrofoneistaan, joihin lukeutuvat muun muassa vuonna 1966 julkaistu SM58, vuonna 1996 julkaistu Beta 58a ja 2016 julkaistu KSM8. On siis verrattain harvinaista, että Shure lanseeraa kokonaan uuden mikrofonisarjan. Nyt markkinoille astuu uusi Nexadyne-mallisto, jonka ensiairueena toimii dynaaminen Nexadyne 8 -laulumikrofoni.
Täsmällisempi suuntakuvio
kaksikalvoisen kapselin avulla
Nexadyne pohjautuu Shuren kehittämään Revonic-teknologiaan. Siinä hyödynnetään kahta mikrofonikalvoa, joista ensimmäinen poimii ääntä mikrofonin edestä normaaliin tapaan ja toinen, vastavaiheeseen kytkettynä, puolestaan sijoittuu syvemmälle mikrofonin sisälle.
Ideana on se, että kahden kalvon erivaiheisesta signaalista katoaa summautuessaan paljon ei-toivottua ääntä kuten mekaanisia käsittelyääniä ja halutun suuntakuvion ulkopuolisia ns. off-axis-vuotoääniä. Tämän ansiosta mikrofonin suuntakuvio säilyy entistä paremmin hallittuna ja seurauksena on lisääntynyt selkeys toistettavan äänilähteen osalta.
Vanha idea jalostettuna
uuden ajan toteutuksella
Nexadyne 8 on saanut testikäyttäjiltä kehuja erityisesti “nopeana” mikkinä, joka tarjoaa heti halutun soundin ja selkeyden ilman tarvetta taajuuskorjailuun, koska mikrofonissa on toteutettu jo valmiiksi äänisignaalin muokkausta akustisilla ja rakenteellisilla ratkaisuilla. Nexadyne on myös epäherkkä kierrolle ja sen transienttitoistoa on verrattu jopa kondensaattorimikkien suorituskykyyn.
Kaksikalvoinen mikrofoni ei sinällään ole uusi idea. Ennen Shuren Ben Bauerin vuonna 1938 patentoimaa yksikalvoista suuntaavaa Unidyne-kapselia suuntaavuus toteutettiin juurikin useamman pallo- tai kahdeksikkokuvioisen mikrofonin yhdistelminä. Tuohon aikaan lopputulos ei kuitenkaan ollut yleensä soundiltaan erityisen tasapainoinen ja myös mikrofonien fyysinen koko oli melko suuri.
Revonic-teknologian kehittämisen ohella haasteena onkin ollut kehittää valmistustapa, joka mahdollistaa kahden täsmälleen toisiinsa akustisesti sopivan kalvon istuttamisen kompaktiin mikrofonikapseliin teollisessa mittakaavassa toistettavalla tavalla. Kehitystyö kesti useita vuosia ja Shuren mukaan jokainen Nexadyne-kapseli käy laadun varmistamiseksi läpi peräti 12 mittausvaihetta mikrofonien valmistuksen aikana.
Erilliset kalvot toimivat
kuin akustiset moottorit
Myös 2016 julkaistussa Shure KSM8 -mikrofonissa on kaksi kalvoa, mutta siinä käytettävässä Dualdyne-tekniikassa kalvot on sijoitettu yhteen elektro-akustiseen muuntajaan (transducer), kun taas Revonicissa kalvoilla on huomattava fyysinen ero ja ne toimivat ikään kuin kahtena eri “moottorina”.
KSM8:ssa ratkaisulla minimoidaan proximity-efektin bassokorostusta ja saavutetaan poikkeuksellisen laaja “sweet spot”, kun taas Nexadyne säilyttää bassokorostuksen mikrofonitekniikaltaan taitavan laulajan efektivalikoimassa, mutta tarkentaa suuntakuvion säilyvyyttä aiempaa alemmille taajuuksille.
Kummallakin mikillä on siis hieman erilainen lähestymistapa äänentoistoon ja on käyttäjän tarpeista kiinni mikä ratkaisu on kulloinkin paras. Kuten klassikkomikrofoneista olemme oppineet, uutuudet eivät suinkaan tee aiempia malleja tarpeettomiksi, vaan ne ennen kaikkea laajentavat työkalujen valikoimaa.
Nexadyne sijoittuu Beta-
ja KSM -sarjojen väliin
Uutuusmikrofoni on saatavilla sekä herttakuvioisena (NXN8/C) tai tiukempana superherttana (NXN8/S). Molempien taajuusvasteeksi ilmoitettaan 50-20000 hertsiä. Värinä on musta, mutta irtokapseleina langattomiin lähettimiin on saatavilla myös krominvärisiä kapseleita molemmissa suuntakuvioissa. Ortokapselien mallit ovat: RPW200 musta hertta, RPW 202 krominvärinen hertta, RPW204 musta supercardioid ja RPW 206 krominvärinen supercardioid,
Herttaversion herkkyys on –54.0 dBV/Pa (2.00 mV) ja superhertan puolestaan –51,0 dBV/Pa (2,81 mV). Toisin sanoen herttakuvioisen mikin kyky muuntaa akustista energiaa sähköiseen muotoon sijoittuu SM58:n ja Beta 58a:n välille, kun taas superherttaversio ylittää niukasti herttakuvioisen KSM8:n herkkyyden. Hinnaltaan Nexadyne 8 sijoittuu puolestaan Beta- ja KSM-sarjojen väliin. Mikrofonien katuhinta on tätä kirjoitettaessa 369 euroa veroineen.
Uusi ympäristöystävällisempi
paketointi ja kuljetuskotelo
Nexadyne 8 toimitetaan aiempaa ympäristöystävällisemmässä pakkauksessa ilman suojamuoveja ja nahkaisen mikrofonipenaalin on korvannut kangaspäällysteinen kuljetuskotelo. Mikrofonin mukana tulee myös kestävä mikrofonipidike.
Shure on lupaillut Nexadyne-sarjan saavan täydennystä myös instrumenttimikkien osalta, mutta toistaiseksi mitään julkaisuajankohtaa ei ole tiedossa.
Ensimmäiset Nexadyne-mikrofonit saapuvat Suomeen vapun jälkeen, joten ota yhteyttä jälleenmyyjääsi ja kysy testimahdollisuudesta!