zactrack Smart on ensimmäinen helppokäyttöinen automaattiseen kohteen seurantaan pohjautuva plug and play -ohjausjärjestelmä.
zactrack mahdollistaa esimerkiksi äänen, valon, videon ja mekaniikan automaattisen ohjaamisen henkilön tai jonkin esineen sijainnin mukaan. Järjestelmän edut on helppo ymmärtää, kun miettii vaikkapa vapaaohjelmaa suorittavan taitoluistelijan seurantaa spottivaloilla jäähallissa tai näyttelijän dialogin lokalisointia monikanavaisella äänijärjestelmällä varustetussa teatterissa: interaktiivisuus ja improvisointi mahdollistuvat ennennäkemättömällä tavalla seuranta-automatiikan myötä.
Seurannan avulla voidaan tehdä videoprojisointia juuri haluttuun paikkaan ilman askelmerkkejä ja näin luoda niin reaaliaikaisia videopelejä kuin interaktiivista lavastustakin. Vain mielikuvitus rajaa käyttötapoja: seurattava kohde voi olla vaikkapa hurjaa vauhtia etenevä moottoripyörä tai raviradalla juokseva hevonen. Työläs, rajoittava ja joskus mahdotonkin esiohjelmointi jää zactrack Smart järjestelmässä minimiin ja esityksen aikana tekninen henkilökunta voi keskittyä kokonaisuuden sujuvuuteen esittäjien manuaalisen seuraamisen sijasta.
Kulkuaikaerot
sijaintidataksi
Seurantajärjestelmä koostuu radiolähettimistä (tag), vastaanottimista (anchor), mittakiekoista (puck), keskusyksiköstä (server) ja ohjelmistosta. Smart järjestelmän helppokäyttöisyys tulee esiin erityisesti järjestelmää käyttöönotettaessa. PoE virralla toimivat vastaanottimet sijoitetaan kohteessa sopiviin paikkoihin, yhdistetään samaan verkkoon serverin kanssa. Erillisten mittakiekkojen avulla serveri analysoi ja muodostaa tilan fyysiset ulottuvuudet automaattisesti Mesh-verkon avulla. Sen jälkeen kun tila on mallinnettu, mittakiekkoja ei enää tarvita käytön aikana.
Seurattava kohde varustetaan vaatteisiin helposti piilotettavalla lähettimellä (35 x 60 x 10 mm, 26 g). Tietokone laskee lähettimen sijainnin sensoriantennien rajaamassa kaksi- tai kolmiulotteisessa tilassa vastaanottimien keräämästä signaalidatasta kulkuaikaerojen avulla.
Näin saatu sijaintidata muutetaan tietokoneen ja ohjelmiston avulla ohjauskäskyiksi halutuille laitteille näyttämönostimista himmentimiin, videokameroista ääniefektien laukaisuun. Tuettuja protokollia ovat muun muassa Artnet, sACN, PSN, OSC ja MSC.
Ripeä Smart,
skaalautuva PRO
Reilusti alle tunnissa käyttöönotettavan zactrack Smart -järjestelmä kykenee seuraamaan kymmentä kohdetta kerrallaan. Suurempien projektien zactrack PRO -järjestelmä vaatii enemmän valmisteluja ja tarkempia mittatyökaluja, mutta se skaalautuu puolestaan yli 50 seurantakohteeseen.
Jos yhteen kohteeseen käytetään kahta seurantatägiä, saadaan lisättyä seurannan tarkkuutta, mutta se rajoittaa seurattavien kohteiden maksimimäärää. Jo perusasetuksilla Smart antaa +/- 5cm tarkkuudella olevan sijaintitiedon lähettimestä.
IP 65-luokitellut lähettimet toimivat niin sisällä kuin ulkonakin ja niiden akunkestoksi luvataan normaalilämpötilassa 8 tuntia täydellä latauksella. Vastaanottimet ovat IP 64-luokiteltuja.
Helppokäyttöisyys tulee esille myös erityisesti siinä, jos vaikkapa vastaanotin-ankkureita tai valaisimia täytyy siirtää tuotannossa eri paikkoihin. Muutos ei vaadi kokonaan uudelleenohjelmointia, vaan on hyvin helposti tehtävä päivitys.
Urheilukentiltä
esittäviin taiteisiin
Järjestelmän on luonut vuonna 2009 perustettu zactrack Lighting Technologies GmbH. Saksalaisyrityksen innovaatio on nopeasti saavuttanut suosiota niin esittävien taiteiden kuin urheilukilpailuidenkin parissa, jossa automatiikka tuo työhön tarkkuutta, nopeutta ja kustannussäästöjä.
Yrityksen historia juontaa juurensa nimenomaan urheilijoiden liikkuvuuden seurantaan jalkapallokentillä ja jääkiekkokaukaloissa. Näissä ympäristöissä saadut opit on hyödynnetty myös esitystekniikan pariin tarjottavissa järjestelmissä.
zactrack Smart on hinnaltaan kilpailukykyinen muihin vastaaviin seurantajärjestelmiin verrattuna. Yhdellä serverillä varustettu peruskokonaisuus kaikkine tarvikkeineen maksaa noin komekymmentäviisituhatta euroa alv0%. Järjestelmää voi myös kasvattaa lisäämällä servereiden, tagien ja ankkurien määrää.
Maailmalla zactrack-käyttäjiin lukeutuvat muun muassa London Palladium, Volksoper Vienna, Opera Cologne, Audi ja BMW (autonäyttelyt) ja Apassionata-hevosesitykset. Suomen ensimmäinen Zactrack Smart järjestelmä on käytössä Tampereen Työväenteatterissa.