Shure GLXD16 on langaton instrumenttijärjestelmä, joka on toteutettu kitaristin näkökulmasta ainoalla järkevällä tavalla: vastaanotin on rakennettu pedaalimuotoon. Räkkivastaanottimessa kun on harvoin järkeä, jos käytössä on lattialla poljettavia efektipedaaleja.
GLX-järjestelmä koostuu GLXD1-taskulähettimestä ja GLXD6-pedaalivastaanottimesta, mikä on myös tuotteen nimenmuodostuksen peruste. Mukana on lyhyt liitäntäkaapeli taskulähettimen ja instrumentin välille, ladattava taskulähettimen akku ja tarvittavat virtapiuhat. Kitaristien lisäksi GLXD16 sopii kaikille pedaaleja käyttäville soittajille, basisteista banjonsoittajiin. Taskulähettimeen saa kiinni plugipiuhan vaihtoehtona myös Shure TA4F-liitäntään yhteensopivia mikrofoneja.
Sarja pohjautuu digitaaliseen tiedonsiirtoon ja sen myötä käytössä on 120 desibelin dynamiikka-alue. Tämä mahdollistaa soinnin säilymisen luonnollisena, kun signaalinkuljettamiseen ei tarvita analogisen radiotekniikan vaatimaa kompressoria ja ekspanderia. Laite siis toistaa esimerkiksi volumepotikalla tehdyt paisutukset ja vaimennukset kohinatta. Taajuusvaste on tasainen ja koko kuuloalueen kattava.
Niin lähettimen kuin vastaanottimenkin metallinen rakenne on omiaan herättämään luottamusta. Kuten myös akun 16 tunnin maksimikapasiteettikin, jonka lisäksi luvataan vartin pikalatausajalla tarjoavan puolitoista tuntia käyttöaikaa. Monet hankkivat myös kriittisiä tilanteita varten vara-akun, sillä lähetin ei toimi tavallisilla paristoilla.
Ristiriitaisempi seikka on se, että GLXD:t operoivat 2,4 gigahertsin taajuusalueella. Samalla liikennöivät myös bluetooth- ja wifi-laitteet, joten käyttöalue voi olla paikoin varsin ruuhkainen. Shuren ratkaisu tähän on se, että lähetin varaa kolme taajuutta yhtä audiolaitetta kohden, joista kaksi on varakanavina, ja järjestelmä loikkii tarvittaessa huomaamatta taajuudelta toiselle. Toisaalta kitaristi kuljeskelee harvoin erityisen kauas pedaaleistaan ja niinpä häiriöttömälle yhteydelle on hyvät luontaiset edellytykset.
Varakanavista tinkimällä Shuren järjestelmää on mahdollista kasvattaa jopa yksitoistakanavaiseksi, mutta pienemmillä kanavamäärillä riskit pysyvät hallussa. GLXD on osoittautunut luotettavaksi kumppaniksi muun muassa Michael Monroe Bandin kitaristien kiertuekäytössä, joten lupavapaasti ympäri maailmaa toimivalla taajuusalueella on myös omat hyötynsä, joita perinteisillä langattomilla on haastavaa saavuttaa. Näin kunkin maan lainsäädännön vaatimista luvista ja taajuusalueista ei tarvitse murehtia.
Pedaalivastaanotin sisältää myös pätevän viritysmittarin, joka on asetettavissa joko tavanomaiseen ”virtuaaliviisarimoodiin” tai sitten stroboskoopiksi. Myös mittarin A-sävelen referenssitaajuutta voi muunnella. Asetuksista on myös valittavissa se, mykistääkö viritysmittari signaalitien, vai näyttääkö mittari virettä myös soiton aikana. Oman virtalähteensä lisäksi vastaanotinta voi käyttää myös vakiotyyppisen 9V 250 mA-efektivirtasyötön kanssa, mikä auttaa pitämään pedaalilaudan siistinä.
Shure lupaa GLXD:lle noin 20-30 metrin kantomatkan, jolloin langattomalla varustettu soittaja pääsee kuuntelemaan bändin sointia soundcheckin ajaksi yleisön puolelle – ja tietenkin rokkikukkoilemaan keikalla vapaasti. Langattomuus merkitsee myös vähäisempää riskiä kompuroida ja sotkeutua kiinni muuhun ympäristöön, oli sitten kyse livekeikasta tai kotisoittelusta. Hankintahinnaltaan GLXD ei ole ihan halpa, mutta sen sijaan ruksin voi laittaa sarakkeeseen ”hyvä”, mitä puolestaan halvat eivät yleensä ole.
Shure GLXD16 on löytänyt tiensä monen ammattilaisen käyttöön. Lue alta ammattilaismuusikoiden Oskari Martimon ja Erja Lyytisen fiilikset Shuren langattomasta pedaalista:
Lisätietoja Shure-tuotteista saat Antti Rintamäelta ja Topi Suuroselta:
ANTTI RINTAMÄKI
Shure Pro Audio ja Systems
antti.rintamaki@brightgroup.com
+358 50 358 7878
TOPI SUURONEN
Musician & Consumer Audio, Retail-myynti
topi.suuronen@intersonic.fi
+358 50 523 3524
P.S. Kuljetatko pedaaleita ja johtoja muovipussissa tai huonosti pedaalilautaan kiinnitettyinä? Oletko epävarma omista kytkennöistäsi, efektien kunnosta tai johtojen laadusta?
Custom Board Finland tarjoaa kaiken mitä tarvitset ammattimaisen pedaalilaudan toteuttamiseen. Alla olevalla videolla Custom Boardin Kimmo Aroluoma esittelee pedaalilautaratkaisun, jossa hyödynnetään Shuren GLXD16 langatonta pedaalia.